noerdkultur

En blogg om film, serietidningar, tv, spel i alla dess former och annat noerdigt

Ny Mussefilm i 20-tals stil

Publicerad 2013-11-20 20:30:16 i Disney, Frozen, Musse Pigg,

Jag ÄLSKAR de tidiga kortfilmerna från Disney, jag har alla Musse och Oswaldfilmerna på dvd, detta var en glad överaskning, detta är bara ett klipp från något som kommer bli en hel kortfilm som heter Get a horse och ska visas i samband med Frozen som jag tipsat om här

En titt på DTCG vågen

Publicerad 2013-11-20 20:15:14 i DTCG, Hearthstone, Hex, Solforge,

 
Digital trading card games är stort just nu.
Blizzards Hearthstone är snart i öppen beta, kickstarterstartade Solforge och Hex är i mer eller mindre spelbart skick, Mojangs Scrolls går att förköpa och det släpps drösvis med nya generiska samlarkortspel på de mobila plattformarna varje vecka.
Jag har spelat  de för mig mest intressanta av dessa spel och här är mina åsikter om deras styrkor och svagheter.
 
Ordlista:
Booster: Ett fast antal slumpvis utvalda kort
Buff: Ett sätt att förbättra något.
Free2Play: Att det är frivilligt att spendera pengar på spelet. det ska "helst" gå att uppnå samma reultat genom att spendera tid som att spendera pengar. Rädslan är att spelet blir pay2win.
Instant: En effekt som används direkt och kan därmed kan användas som svar på en motståndares spel.
Magic/MtG/Magic the Gathering: Det största samlarkortspelet i fysisk form.
Pay2win: Att spelet använder affärsmodellen Free2Play, fast fördelen man får av att spendera pengar är så stor att det inte går att vinna om man inte spenderat lika mycket som motståndaren. Till viss del har alltid samlarkortspel blivit beskyllt för det.
PvE: Player versus environment, när man spelar mot datorstyrt motstånd till skillnad mot PvP.
PvP: Player versus player, när man spelar mot andra spelare.
 
 
Gameplay:
Magic är för mig mätstickan för samlarkortspel så det är det jag utgår ifrån i min bedömning.
Hearthstone är Magic light, det saknas instants och mana ackumuleras automatiskt, de saker som känns nya är att det kan slumpas fram kort mitt i spelet och att det finns fällor som är okända tills speciella kriterier har uppfyllts.
Hex känns som Magic 2.0 tycker jag. Det mesta som finns i MtG finns även i Hex, men det finns fler funktioner i Hex, som att om ett kort har buffats men sen hamnar i leken eller på handen så finns den buffen kvar. Det finns kort som blandas in i motståndarens lek och gör skada när de dras och andra saker som skulle vara oerhört svårt att göra i ett analogt spel.
Solforge är det kortspelet som skiljer sig mest ifrån Magic av dessa spel, där finns det bara fem platser man kan spela ut sina mobs och varje gång ett kort spelas ut läggs en uppgraderad kopia av det kortet i leken som senare kan dras till handen.
Både Solforge och Hearthstone är roliga men känns lite väl avskalade och jag blir sugen på att spela andra spel när jag spelar dessa.
 
Draft:
Det roligaste sättet att spela samlarkortspel har jag alltid tyckt.
Hexutvecklarna verkar vara inställda på att replikera hur detta görs irl, dvs att när åtta personer är sugna på att spela en draft så börjar de samtidigt, gör lekarna ihop och spelar deras matcher mot varandra.
Hearthstone har gått ifrån detta och gjort något enligt mig revolutionerande, istället för den traditionella draften så gör man i arenan sin lek i lugn och ro genom att om och om göra ett val mellan tre stycken olika kort, tills 30 kort är valda och då kan man spela sina matcher direkt om man vill eller spela de med tidsmellanrum.
Solforge har tidigare gått ut med att de ska köra det traditionella upplägget, men tidigare i veckan bytt spår till något som verkar väldigt likt arenan i Hearthstone.
Affärsmodell:
Free2play är snacket i alla de här tre spelen, men hur de gör det är helt olika.
Hearthstone ger spelarna guld när man spelar och klarar uppdrag, dessa kan användas för att köpa boosters eller för att spela i arenan.
Solforge ger spelarna silver och antingen kort eller booster i olika prisklasser, första gången man loggar in för dagen och för första respektive tredje vinsten för dagen.
Hex ska ge spelarna belöningar vid spel i pve som kan användas i pve, vill man spela pvp kommer det däremot krävas pengainsättningar eller att man lyckas sälja det man hittar i pve i spelets auktionshus för den valutan som man får genom att sätta in pengar.
 
Framtiden:
Om Hex leverar allt de har lovat i deras kickstarter kampanj så känns det som att jag aldrig kommer sluta spela det här spelet. 
Solforge är riktigt nära på att släppa deras draft funktion som verkar vara väldigt lik den som finns i hearthstone.
Hearthstone går snart till öppen beta säger rykterna.

Recension - Enders game

Publicerad 2013-11-20 19:48:34 i Film, Recension,

 
Över 36 år efter den ursprungliga novellen som senare blev en bokserie kommer nu en film, som beroende på försäljning kan bli början på en ny filmfranchise.
Filmen handlar om en ung pojke som heter Ender och personerna runt honom i hans utveckling, från kadett till överbefälhavare. 
50 år innan filmen utspelar sig var jorden under attack från formics, en myrliknande utomjordisk ras. Människorna hade inte mycket att sätta emot attacken, men när allt verkade förlorat så lyckades människorna slå tillbaka invasionen. Hela världen i histiorian är formad efter detta krig. 
För att kunna vinna nästa krig så väljs de barn som är exceptionellt smarta eller taktiskt duktiga ut, dessa flygs ut till en krigsskola i omloppsbana runt jorden, där tränas de för att i framtiden leda jordens trupper mot utomjordlingarna.
Ender är inte en vanlig grabb utan ett strategiskt och taktiskt geni som gör allt för att vinna. Hans medhjälpare i filmen får ytterst lite tid var att utvecklas och känns därmed helt oviktiga i filmen.
 
Scenerna i game room, där det saknas gravitation är snygga men lite förvirrande.
Tempot i filmen är för snabbt, jag hänger med för att jag läst boken men mycket förklaras inte. Karaktärerna är många att hålla reda på och hinner inte få samma djup och anledningarna att Ender gör som han gör förklaras oftast inte. En tre timmars directors cut skulle filmen må riktigt bra av.
 
Orson Scott Card som skrivit böckerna som filmen baseras på har starka åsikter mot att homosexuella ska ha rätten att gifta sig och att manliga och kvinnliga roller ska hållas hårt på. Han är även starkt kristen. Dessa saker har fått många att bojkotta filmen. Personligen så dömmer jag aldrig ett verk efter dess skapare, men känner att alla får göra sina egna val. 
Ska man läsa böckerna så är den första, dvs Enders game så märks inte dessa åsikter, men många av de senare böckerna har starka kristna inslag.
 
Spoilers för er som inte läst boken eller sett filmen följer:
I filmen spelas Ender av en sextonårig skådespelare till skillnad mot boken där han går från 6 till 10 år. För mig är detta riktigt synd. Jag gillade tanken med att det är barn som gör alla dessa brutala och tunga sakerna.
Hela sidohistorien om Enders syskons resa till makten nere på jorden är helt bortklippt. Det känns rätt bra, för med det i filmen skulle det bli ännu mera stressad historia antar jag. 
Med tanke på att jag läst att det planeras att släppa fler filmer i detta universum om denna går bra så är det rätt konstigt att Valentine inte följer Ender för att leta efter fn passande planet.
 
 

Nyhet - 4 nya Marvelserier kommer till Netflix

Publicerad 2013-11-08 10:45:31 i Daredevil, Iron Fist, Jessica Jones, Luke Cage, Marvel, TV-serier, nyhet,

 
Jag har tidigare skrivit om hur DC satsar hårt på tv-serier, nu kommer Marvels svar fyra nya serier som storyn ska på något sätt höra ihop. 
 
"Led by a series focused on “Daredevil” followed by “Jessica Jones”, “Iron Fist” and “Luke Cage”, the epic will unfold over multiple years of original programming, taking Netflix members deep into the gritty world of heroes and villains of Hell’s Kitchen, New York.  Netflix has committed to a minimum of four, thirteen-episode series and a culminating Marvel’s “The Defenders” mini-series event that reimagines a dream team of self-sacrificing, heroic characters."
 
Daredevil den blinda advokaten som bekämpar brott har ju legat lågt sen långfilmen med Ben Affleck floppade, härligt att de ger honom en ny chans.
Jessica Jones från serien Alias har jag aldrig läst om tyvärr, men blir spännande att se.
Luke Cage och Iron Fist är det första gången jag hört talas om så det ska också bli intressant.
 
Källa: Netflix

Nyhet - FFG börjar med draftsupport till lcg

Publicerad 2013-11-08 08:51:50 i A Game of Thrones, Kortspel, Netrunner, nyhet,



Precis efter att jag publicerat mitt inlägg där jag nämner att jag tycker att det är synd att det inte är lätt att drafta i Netrunner så kommer nyheten som ett bombnedslag.
 
Android:Netrunner och A game of thrones är de kortspelen som snart ska få draftpaket. Åsikterna jag sett verkar vara både negativa och positiva. 
Jag kan förstå att vissa tycker att detta är ett fult sätt att få in pengar på ett spel som lcg, men jag tycker också att de människorna inte måste köpa detta. Det kommer nog passa bättre till turneringsspel än casualspel.
 
Hur funkar det?
Om man vill spela en draft så måste man först köpa ett startpaket som kommer kosta runt 5 dollar, där finns grundkort och dessa kommer inte att vara slumpade. Utöver det måste man varje gång man vill spela en ny draft köpa ett boosterpaket som kommer kosta runt 12 dollar, med slumpade kort. Med dessa spelar man sen en vanlig draft. 
 
Vadå vanlig draft? Jag har aldrig ens hört ordet draft innan!
Draft är ett sätt att spela kortspel på där alla spelare bygger sina lekar precis innan man ska spela emot varandra.
Men lekbygget är halva spelet, för alla spelare har lika många paket framför sig, med slumpade kort i.
Tar upp ett paket kollar igenom korten och väljer ett kort de vill ha i sin lek, sen flyttas de resterande kort i paketet till spelaren till vänster.
Alla tar upp det paketet de fick från höger och väljer ett kort från det, detta upprepas tills alla kort i första paketet är slut. Då tas nästa paket och gör samma procedur fast alla skickar till spelaren till höger. När alla paket är slut så bygger alla en lek med de kort de har valt ut från paketen och spelar mot varandra med de nya lekarna.
 

Krönika - Min tid med Android:Netrunner

Publicerad 2013-11-07 22:46:13 i Krönika, Netrunner,

 
 
I helgen anordnar Fantasy Flight Games världsmästerskap i alla deras living card games och det inkluderar Android:Netrunner.
Detta har fått mig att reflektera över detta underbara spel, jag tänkte ge er som inte provat det och vill veta lite mer en snabbkurs i det som är runt spelet. Alltså ingen regelgenomgång för det finns redan bra sådan på Fantasy Flight Games hemsida.
 
Android:Netrunner är baserat på Netrunner som designades av Richard Garfield år 1996.
Garfield hade några år tidigare designat Magic the Gathering vilket blev en stor succé och är idag det mest välkända samlarkortspelet någonsin.
Till skillnad från Magic så är Netrunner ett asymmetriskt spel, vilket betyder att spelarna har olika förutsättningar och olika sätt att vinna. För att det ska bli rättvist turas man om med de två sidorna, så en match består av två partier.
 
Den största skillnaden på Android:Netrunner och det tidigare Netrunner är att Fantasy Flight Games tappning har gått ifrån samlarkortspel med boosters där spelare inte vet vad de köper för kort mot deras mer plånboksvänliga living card game system. Det innebär att om man köper 3 grundset så behöver man bara köpa ett data pack i månaden och en liten större expansion mellan varje cykel av sex data pack. Det låter kanske inte så billigt, men om man jämnför med Magic eller Pokémon är det bara en bråkdel av vad det kostar att få tag i tre upplagor av alla kort.
Nackdelarna med förbestämda paket istället för slumpade kort i boosters är att man inte får samma belöningskänsla som när man drar ett ovanligt kort i ett booster och att limit som booster draft och sealed deck är svårare att spela när det inte finns boosters. Vilket är synd, då dessa är mina favorit sätt att spela samlarkortspel. Det går dock att göra med en cube draft, men det får bli ett eget inlägg någon gång i framtiden...

Android: Netrunner utspelas i en cyberpunk värld där det finns kloner, hackers, androider och en terraformerad måne med en "bönstjälk" som kan transportera människor däremellan.
Spelaren tar rollen som ett stort företag som försöker få igenom agendor som ger fördelar och är ett av sätten att vinna, det eller döda spelaren som representerar en hacker, antingen i cyberrymden eller i den verkliga världen.
Motspelaren är en hacker som i spelet kallas runner, dess uppdrag är att förstöra för företaget och stjäla deras agendor.
 
Detta är det bästa kortspelet jag har spelat och jag har provat en hel del kortspel. Det finns många chanser att bluffa och att spela ut motståndaren.
I alla andra samlarkortspel jag har spelat har det känts som att majoriteten av skickligheten ligger i att bygga en bra lek, sen vinner leken. När man spelar Netrunner krävs det också en bra lek, men kan man inte spela sin lek är man oftast chanslös.
Turneringssupporten är dessutom helt otrolig, under dessa månader jag har spelat så har Dragons Lair vilket är min lokala spelbutik haft spelkvällar i princip varje vecka där man har chansen att vinna kort med alternativa motiv, snygga spelmarkörer och spelmattor. Det var ett svenskt mästerskap på Lincon och nordiskt mästerskap på Sydcon, vilka jag båda besökte och hade jättetrevligt. Nästa år ska Fantasy Flight Games lägga till en nivå mellan spelkvällarna och svenska mästerskapen, det ser jag fram emot!
 
Min första kontakt med Android:Netrunner var i februari, då hade redan två data packs kommit ut. Jag och en kompis delade på tre startpaket och egna data pack, så tillsammans har vi alla kort. vi spelade några gånger mot varandra men började rätt snabbt gå till spelkvällar och spela mot andra spelare. Jag provade även att spela online på octgn, men det var inte alls samma känsla för mig. Jag var fortfarande tvungen att komma ihåg alla regler själv, så det blev jobbigare att spela online än live för mig och då har jag redan gett upp den mänskliga kontakten som för mig är viktig när jag spelar spel. Så nu försöker jag komma på så många spelkvällar som mitt privata liv tillåter istället.
 
Snart får vi veta vem som vinner VM i år och vilka lekar som gjorde det möjligt.
Det ska bli spännande att se vilka lektyper som kommer att dominera i turneringen. Min gissning är Criminal som runner och NBN som corp, så såg det ut på nordiska mästerskapen och de känns svårslagna just nu.

Recension - Gravity

Publicerad 2013-11-03 23:30:43 i Film, Recension,

Något så ovanligt som en rymdfilm som inte är science fiction, kan det funka? 
Jag hade låga förväntningar om denna film och efter att ha sett trailern för någon månad sen blev jag inte mer sugen... MEN nu va det så att jag och några kompisar som spelar X-Wing hade blivit utslagna ur nordiska mästerskapen nere i Malmö och hade några timmar att slå ihjäl och det fanns inget annat sevärt på biograferna(IMO). 
 
Filmen lägger mycket energi på hur det känns för huvudkaraktären(gestaltad av Sandra Bullock) att vara ute i rymden och de har lagt mycket tid på att få filmen att verka realistisk. 
 
Jag tycker att det är en spännande film om överlevnad mot alla odds, jag störde mig lite på de saker som trots att de försökte få realistisk kändes helt orealistiskt som nämns här och här.
Väldigt lik en enligt mig rätt underskattad film som heter Sanctum, fast den baseras på en sann historia och utspelar sig i grottsystem. 3D effekterna såg ut att vara super häftiga, tyvärr så var våran visning utan 3D :'(
 
Så slutresultatet blir att man har min tillåtelse att se den om man gillar överlevnadsfilmer och/eller rymden(betonat jymden)

Gamex live - Avslutning

Publicerad 2013-11-01 15:37:41 i Allmänt, Gamex,

Det va intensiva fyra timmar med mycket köande och lite spelande.
Mitt tips för er som tänker åka till Gamex i helgen är att ställa sig i kön till Occulus Rift direkt, innan den blir ohållbart lång. Det är i fzas monter. 

Mina tester av nästa generations konsoler blev halvlyckade, jag hann provspela på båda men känner att det inte övertygade mig så bra. Jag skulle inte märkt skillnad om det hade varit på PS3 alltihop. Det är nog sidofunktioner som mediastreaming och online support som kommer bestämma vem som vinner.

Det är tredje gången jag går på Gamex men jag tycker inte de överträffar den första.

Kul med coaplayers så jag avslutar med en bild på det.

Gamex live - Xbox One

Publicerad 2013-11-01 15:29:02 i Allmänt, Gamex,

Fick chansen att prova microsofts nya konsol också, precis som med PS4 testet blev det med ett spel jag inte skulle valt i vanliga fall, nämligen något superhajpat bilspel.
Det kändes helt ok, kontrollen var klart godkänd också.


Gamex live - PS4 FIFA 14

Publicerad 2013-11-01 12:56:07 i Allmänt, Gamex,

Då har jag provat ps4, tyvärr inget favoritspel men slapp kön för att jag valde att spela FIFA :P
Kontrollen va skön, fick dock inte prova touch screen funktionaliteten då spelet inte stödde det. Får se om jag orkar ställa mig i kö igen för att prova ett bättre spel.

Om

Min profilbild

Lyckan

Kontakta mig gärna om du har åsikter eller tips [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela